Vitamíny v zime - 3 x výborné šaláty

Autor: Larisa Adámková | 8.2.2015 o 17:49 | (upravené 8.2.2015 o 19:44) Karma článku: 4,70 | Prečítané:  1079x

Február u nás nepatrí medzi vľúdne mesiace. Chlad, vietor a nedostatok slnka nám nedodávajú na nálade ani na zdraví a dochádzajú zásoby vitamínov v organizme. Nie náhodou sú v tomto mesiaci také časté epidémie.

Ponúkame vám recepty na tri šaláty, v ktorých využijete sezónnu zeleninu, výborne si pochutnáte a nadopujete sa tak potrebnými vitamínmi.

Je dobré si spomenúť, z akej zeleniny a ovocia čerpali naši predkovia, keď v obchodoch nebol celoročný prístup k ovociu a zelenine. Boli to najmä zelenina spracovaná kvasením a konzerváciou (pickleskvasená kapustanevarený džem) a uskladniteľná zelenina – kapusta, mrkva, cvikla, chren, jablká.

My vám ponúkame 3 výborné šaláty, ktorými si môžete doplniť vitamíny z prirodzených zdrojov. Základom sú mrkva, cvikla a kapusta.

Veľkosť zeleniny sa líši, aj preferencie oleja a octu, takže množstvá sú len orientačné a šalát si dotvoríte podľa vlastných preferencií. Namiesto klasickej majonézy, alebo smotany možete použiť sójovú majonézu.

Zimné šaláty - 3 x inak

Arménsky šalát

 

Čo potrebujeme:Postup:
  • 300 g mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vlašské orechy
  • čierne olivy
  • olej – podľa chuti - slnečnicový, olivový, sezamový, tekvicový
  • kyslá smotana
  • soľ
  1. Mrkvu nastrúhame, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájané orechy a celé olivy.
  2. Pridáme trochu oleja, kyslú smotanu, štipku soli a dobre premiešame.
  3. Šalát nechajte aspoň pol hodinu uležať, aby sa chute spojili.
  4. Šalát v miske môžete ozdobiť olivami a petržlenovou vňaťou.

Šalát Vinaigrette

Čo potrebujeme:Postup:
  • 1 cvikla
  • 2 mrkvy
  • 4 zemiaky
  • 1 jablko
  • 1 malá cibuľa
  • 100 g kyslej kapusty
  • 2 kyslé uhorky
  • hrášok v konzerve
  • soľ
  • 2-3 PL slnečnicový olej (za studena lisovaný)
  • jablčný ocot
  1. Uvaríme mrkvu, cviklu a zemiaky, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a ošúpeme.
  2. Uvarenú zeleninu, cibuľu, kyslé uhorky a jablko nakrájame na kocky.
  3. V nádobe zmiešame nakrájanú zeleninu, kyslú kapustu a hrášok, pridáme slnečnicový olej a soľ a premiešame.
  4. Ak je šalát málo výrazný, pridajte jablčný ocot.

Náš tip:

  1. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnite ju v studenej vode, vyžmýkajte a až potom pridajte do šalátu.
  2. K šalátu môžete pridať aj kyslú smotanu, jogurt alebo majonézu.

Kapustový šalát s jablkami

Čo potrebujeme:Postup:
  • 3 poháre najemno nakrájanej kapusty
  • 1 nadrobno nakrájané červené sladké jablko
  • 1 nadrobno nakrájané zelené kyslé jablko
  • 1 nahrubo nastrúhaná mrkva
  • 1 červená sladká paprika
  • Zelená cibuľka
  • Cukor, citrónová šťava, alebo jogurt (kyslá smotana, majonéza) podľa chuti.
  1. V nádobe zmiešame kapustu, jablká, mrkvu, červenú sladkú papriku a zelenú cibuľku.
  2. Osolíme a dobre v rukách premiešame. Kapusta pustí šťavu a zmäkne.
  3. Šalát možme len pokvapkať olejom, alebo v si v miske zmiešajte, cukor a citrónovú šťavu a zamiešame do zeleniny. Môžte pridať jogurt (kyslú smotanu, majonézu)

Aj keď recepty na šaláty vyzerajú jednoducho, vďaka kombinácii ingrediencií sú chuťovo výborné a sme si istí, že si pochutnáte.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

DOMOV

Lekári neurčujú správne príčinu smrti. Pochybili až v štvrtine

Príčina sa stanovuje na základe obhliadky a dostupných informácií.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?