Vitamíny v zime - 3 x výborné šaláty

Autor: Larisa Adámková | 8.2.2015 o 17:49 | (upravené 8.2.2015 o 19:44) Karma článku: 4,70 | Prečítané:  1122x

Február u nás nepatrí medzi vľúdne mesiace. Chlad, vietor a nedostatok slnka nám nedodávajú na nálade ani na zdraví a dochádzajú zásoby vitamínov v organizme. Nie náhodou sú v tomto mesiaci také časté epidémie.

Ponúkame vám recepty na tri šaláty, v ktorých využijete sezónnu zeleninu, výborne si pochutnáte a nadopujete sa tak potrebnými vitamínmi.

Je dobré si spomenúť, z akej zeleniny a ovocia čerpali naši predkovia, keď v obchodoch nebol celoročný prístup k ovociu a zelenine. Boli to najmä zelenina spracovaná kvasením a konzerváciou (pickleskvasená kapustanevarený džem) a uskladniteľná zelenina – kapusta, mrkva, cvikla, chren, jablká.

My vám ponúkame 3 výborné šaláty, ktorými si môžete doplniť vitamíny z prirodzených zdrojov. Základom sú mrkva, cvikla a kapusta.

Veľkosť zeleniny sa líši, aj preferencie oleja a octu, takže množstvá sú len orientačné a šalát si dotvoríte podľa vlastných preferencií. Namiesto klasickej majonézy, alebo smotany možete použiť sójovú majonézu.

Zimné šaláty - 3 x inak

Arménsky šalát

 

Čo potrebujeme:Postup:
  • 300 g mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vlašské orechy
  • čierne olivy
  • olej – podľa chuti - slnečnicový, olivový, sezamový, tekvicový
  • kyslá smotana
  • soľ
  1. Mrkvu nastrúhame, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájané orechy a celé olivy.
  2. Pridáme trochu oleja, kyslú smotanu, štipku soli a dobre premiešame.
  3. Šalát nechajte aspoň pol hodinu uležať, aby sa chute spojili.
  4. Šalát v miske môžete ozdobiť olivami a petržlenovou vňaťou.

Šalát Vinaigrette

Čo potrebujeme:Postup:
  • 1 cvikla
  • 2 mrkvy
  • 4 zemiaky
  • 1 jablko
  • 1 malá cibuľa
  • 100 g kyslej kapusty
  • 2 kyslé uhorky
  • hrášok v konzerve
  • soľ
  • 2-3 PL slnečnicový olej (za studena lisovaný)
  • jablčný ocot
  1. Uvaríme mrkvu, cviklu a zemiaky, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a ošúpeme.
  2. Uvarenú zeleninu, cibuľu, kyslé uhorky a jablko nakrájame na kocky.
  3. V nádobe zmiešame nakrájanú zeleninu, kyslú kapustu a hrášok, pridáme slnečnicový olej a soľ a premiešame.
  4. Ak je šalát málo výrazný, pridajte jablčný ocot.

Náš tip:

  1. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnite ju v studenej vode, vyžmýkajte a až potom pridajte do šalátu.
  2. K šalátu môžete pridať aj kyslú smotanu, jogurt alebo majonézu.

Kapustový šalát s jablkami

Čo potrebujeme:Postup:
  • 3 poháre najemno nakrájanej kapusty
  • 1 nadrobno nakrájané červené sladké jablko
  • 1 nadrobno nakrájané zelené kyslé jablko
  • 1 nahrubo nastrúhaná mrkva
  • 1 červená sladká paprika
  • Zelená cibuľka
  • Cukor, citrónová šťava, alebo jogurt (kyslá smotana, majonéza) podľa chuti.
  1. V nádobe zmiešame kapustu, jablká, mrkvu, červenú sladkú papriku a zelenú cibuľku.
  2. Osolíme a dobre v rukách premiešame. Kapusta pustí šťavu a zmäkne.
  3. Šalát možme len pokvapkať olejom, alebo v si v miske zmiešajte, cukor a citrónovú šťavu a zamiešame do zeleniny. Môžte pridať jogurt (kyslú smotanu, majonézu)

Aj keď recepty na šaláty vyzerajú jednoducho, vďaka kombinácii ingrediencií sú chuťovo výborné a sme si istí, že si pochutnáte.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

SME naživo: Ako sa zmenilo Slovensko rok po voľbách?

Diskusia začne o 18:00. Stala sa vláda dostatočnou hrádzou proti extrémizmu, ako sľubovala? Prečo fašisti stále rastú?

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.


Už ste čítali?